Pages

WELCOME TO MY BLOG

Wednesday, September 17, 2014

Internet di Malaysia memang slowAnalisa dan kajian yang dilakukan oleh ASEAN DNA terhadap kelajuan dan kepantasan Internet di bagi negara-negara di Asia Tenggara menunjukkan satu perkembangan yang sihat dan berita gembira apabila kebanyakan negara dilihat sudah mempunyai akses kepada Internet. Berita kurang baiknya adalah….?

Analisa dan kajian yang dilakukan oleh ASEAN DNA terhadap kelajuan dan kepantasan Internet di bagi negara-negara di Asia Tenggara menunjukkan satu perkembangan yang sihat dan berita gembira apabila kebanyakan negara dilihat sudah mempunyai akses kepada Internet. Berita kurang baiknya adalah….?
Baru-baru ini Senator Bam Aquino telah tampil menemplak dan mohon diadakan siasatan menyeluruh dengan segera melihatkan kelembapan internet di Filipina dan dalam pada masa yang sama harga yang ditawarkan kepada pengguna Internet mahal. Senator Bam Aquino mahukan ada siasatan dan kajian dilakukan samada perkhidmatan Internet di Filipina berbaloi dengan belanja yang dikeluarkan pengguna dan pelanggan Internet di sana setelah melihatkan pengguna Internet di negara lain berjaya menikmati internet yang laju pada kadar yang berpatutan. Bagaimana pula caj harga langganan pakej Internet di Malaysia?
Persatuan Industri Komputer dan Multimedia Malaysia (PIKOM) pernah menemplak tahap perkhidmatan internet di Malaysia sangat mahal tidak berpadanan dengan servis yang kualiti yang ditawarkan kepada pengguna di Malaysia seperti anda, anda di sini. Setuju atau tidak?
Nampaknya penyedia Internet terus mengambil kesempatan melihatkan realiti hari ini yang mana industri mudah alih yang semakin meluas, pengguna media sosial yang meningkat dan pelaksanaan urusniaga elektronik (e-dagang) yang semakin melonjak tinggi statistiknya tetapi malangnya harga caj langgan Internet di Malaysia terus menekan pengguna tidak berpadanan dengan servis yang mereka nikmati.

Kelajuan dan kepantasan Internet di Asia Tenggara berbeza mengikut negara.

  • Ada negara yang Internet laju, harga berpatutan
  • Ada negara kelajuan Internet serdahana, harga tidak munasabah
  • Ada negara yang yang Internet serdahana & ataupun lembap tetapi caj harga Internet masih lagi munasabah
  • Ada negara menyediakan Internet yang lembap tetapi malangnya harga caj Internet yang membebankan
  • Macam-macam pakej harga yang ditawarkan 

Berdasakan semakan Berita Semasa, kelajuan Internet di Singapura adalah terpantas bagi kalangan negara di Asia Tenggara malahan Jepun dengan US boleh kalah dengan negara Kota Singa ini dengan hanya menyediakan purata kelajuan 41.4Mbps & 22.3 Mbps. Realitinya jikalau dibandingkan dengan negara luar, harga caj langganan Internet di malaysia adalah 5-10 kali ganda lebih mahal berbanding negara-negara maju seperti Korea Selatan, Hong Kong dan Singapura turut menawarkan kadar harga internet dan jalur lebar lebih rendah berbanding Malaysia.


Perbandingan Caj Harga Internet di Malaysia Vs Singapore Vs Thailand Vs Filipina?


  • Caj Harga Internet di Singapore (Singtel) : RM95 (15 Mbps Unlimited 
  • Caj Harga Internet di Filipina : RM73 (3Mbps Unlimited)  
  • Caj Harga Internet di Korea Selatan (Hanara Telecom) : RM64 (100Mbps Unlimited) 
  • Caj Harga Internet di Thailand (True Internet) : RM80 (12 Mbps Unlimited) 
  • Caj Harga Internet di Malaysia (TM) : RM199 (10Mbps) 

Malah yang menyedihkan lagi melalui kajian global oleh Ookla yang dilakukan terhadap 192 buah negara mendapati kelajuan purata jaur lebar di Malaysia lebih perlahan daripada Kemboja dan Vietnam dan Myanmar pula semakin lama berusaha untuk mengatasi Malaysia ketika ini. Apa kata anda pula dengan tahap perkhidmatan dan servis penyedia Internet di Malaysia kepada anda ketika ini? Berpuas hati?

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...