Pages

WELCOME TO MY BLOG

Sunday, May 29, 2011

Belajar bahasa Gurik a.k.a.Nyah

Dikenali sebagai Pondan, Mak Nyah, Bapuk, Darai,Sama Species merupakan istilah yang merujuk bagi golongan lelaki transeksual, iaitu orang-orang yang mempunyai biologi lelaki tetapi mendakwa mempunyai naluri wanita. Golongan ini sering menggunakan istilah "terperangkap dalam tubuh yang salah" atau "wanita dilahirkan transeksual".

Menurut Laporan Negara oleh Profesor Madya Teh Yik Koon, Pensyarah Kriminologi dan Sosiologi di Universiti Utara Malaysia, yang tertonjol sebagai pakar tersohor dalam isu ini, mak nyah, yang secara amnya merujuk kepada lelaki transeksual, adalah lelaki Mukhannas yang mahukan jantina yang lain dari jantina yang mereka lahir. Ini berbeza dengan kaum Khunsa yang pada dasarnya bermaksud mereka yang dwi jantina.

Mereka ini ada bahasa tersendiri yang telah diubah sendirinya dikalangan mereka.antaranya :-

FC Barcelona Juara UCL 2011
Begitu meriah dan berbangga sekali para pemain Barcelona

Kamilah juara.

Barcelona sekali lagi menjuarai Uefa Champions League bagi season 2010/2011 ini setelah menjinakkan Manchester United 3-1 dalam perlawanan yang cukup menarik dan menghiburkan awal pagi tadi.

Ternyata pasukan dari Sepanyol ini bukan tandingan mana2 pasukan di dunia termasuklah Man Utd ini dimana penguasaan bola hampir dikuasai sepenuhnya oleh mereka.

Gol- gol dijaringkan oleh Pedro, Messi dan David Villa manakala Rooney menjaringkan gol saguhati buat Man Utd.


gol pertama dari pedro

gol kedua dari messi

gol ketiga dari villa

Tahniah dan syabas buat Barca kerana menampilkan gaya permainan yang berkelas dunia dan sememangnya mereka layak menjuarai kejohanan ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...